Kobiety coraz chętniej wybierają IT – jakie korzyści może im zaoferować firma?
Tylko 10 proc. programistów w Europie to kobiety – takie dane płyną z raportu Komisji Europejskiej. Panie mogą zmniejszyć deficyt pracowników IT, a także przynieść ze sobą nowy styl pracy, który przełoży się na efektywność biznesową. Jak zachęcić je do pracy w IT?
2017-06-07, 16:22

Szklane sufity, dyskryminacja i prymat mężczyzn w branżach ścisłych – choć to jeszcze nie odległa przeszłość, sytuacja kobiet na rynku pracy ulega poprawie. Panie zmiany te widzą i korzystają coraz chętniej. Począwszy od wyboru studiów, skończywszy na wyborze miejsca pracy – prężnie wchodzą w świat technologii i inżynierii. Według raportu „Kobiety na politechnikach 2017”, na polskich, wyższych szkołach technicznych, studentek przybyło o całe 9 proc. Co ciekawe, aż 77 proc. studiujących tam kobiet, wiąże swoją przyszłość z technologiami. Z drugiej strony – w polskiej branży IT tylko 27 proc. zatrudnionych to kobiety[1]. Liczby mówią same za siebie – panie mogą wesprzeć swoim potencjałem cały sektor STEM, jednak ma on przed sobą wiele pracy, żeby chciały i mogły zostać w nim na dłużej.

Jaka praca taka płaca?

Choć korelacja satysfakcji z pracy i wysokości zarobków jest niewielka, sama świadomość, że inni na tym samym stanowisku zarabiają więcej, może być deprymująca. Badacze stanu wynagrodzeń wskazują, że od lat utrzymuje się 20 proc. różnicy pomiędzy wynagrodzeniami mężczyzn i kobiet. – Zwykle jest tak, że to zaangażowanie jednego pracownika doceniamy bardziej niż innego i może przekładać się to na wysokość ich zarobków. Jako firma IT staramy się walczyć z tym stereotypem. Co więcej, na ten moment w naszej firmie kobiety stanowią prawie 27% wszystkich pracowników – mówi Justyna Karczewska, specjalista ds. komunikacji wewnętrznej z Transition Technologies.

W pracy specjalista IT, w domu mama

Praca w branży technologicznej, jest dynamiczna i intensywna. Każdy pracownik ma jednak swoje prywatne życie, które także wymaga wkładu czasu i wysiłku, choć zupełnie innej natury. Dlatego właśnie tak ważne jest, żeby pracodawcy zrobili ukłon w stronę matek. Możliwość pracy z domu, czy elastyczny czas pracy, będzie stanowić dla nich duże udogodnienie, dzięki któremu znajdą równowagę w obecnej sytuacji życiowej. – Żeby młoda mama mogła szybko i sprawnie wrócić do pracy, pracodawca powinien zapewnić jej bieżące szkolenia, dzięki którym nie wypadnie z rytmu i powrót nie będzie związany ze stresem. – dodaje Justyna Karczewska – Rozumiemy jak ważna jest rodzina, dlatego organizujemy także letnie warsztaty dla najmłodszych, czy Family Day, podczas którego swoje pociechy można zabrać ze sobą do pracy.

Rodziców wspiera też polskie prawo. Od ubiegłego roku, zapewnia im możliwość łączenia pracy z urlopem rodzicielskim. – Pracodawca ma obowiązek informować pracowników o zmianach w prawie oraz korzyściach z nich płynących. Co roku organizujemy projekt „Etat Mama Etat Tata”, który ma realizować te założenia wobec młodych rodziców. Mówimy wtedy o zasadach urlopów wychowawczych, rozdajemy broszury informacyjne. Chcemy żeby praca nie była dla nich przeszkodą w życiu prywatnym i na odwrót.

Różnorodność to sukces zespołu

Różni ludzie, różne spojrzenia, różne style pracy. Kluczem do sukcesu jest połączenie różnorodności z integracją. Branża IT, wciąż zdominowana przez mężczyzn, potrzebuje zróżnicowania, które przyczyni się do powstawania nowych spojrzeń i nowych idei. To natomiast z pewnością przełoży się na wzrost potencjału biznesowego organizacji.

Zapewnienie pracownikom atrakcyjnych warunków pracy, które uwzględnią także ich potrzeby osobiste, będzie miało odzwierciedlenie w poczuciu komfortu, jak i rozwoju. Taki pracownik, nie tylko kobieta, zostanie w firmie na dłużej, z pełnym zaangażowaniem w swoje obowiązki.

O Grupie Kapitałowej Transition Technologies:

Transition Technologies SA - polska grupa kapitałowa skupiająca firmy IT, dostarczająca zaawansowane i nowoczesne rozwiązania dla rynku energii, gazu, przemysłu oraz bioinformatyki. Grupa zapewnia kompleksowy outsourcing usług IT i produkcji oprogramowania dla wielu światowych korporacji. Transition Technologies to lider w zakresie tworzenia i wykorzystania  nowoczesnych technologii i rozwiązań IT dla przemysłu oraz serwisu maszyn, zgodnie z koncepcją Przemysłu 4.0.

Zespół firmy tworzą najlepsi eksperci i specjaliści, którzy każdego dnia pracują nad innowacyjnym wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań z pogranicza Internetu Rzeczy, Wirtualnej i Rozszerzonej Rzeczywistości oraz cyberbezpieczństwa. Grupa większość swoich usług świadczy w oparciu o model chmury obliczeniowej.

Grupa Transition Technologies dynamicznie się rozwija, od lat odnotowuje stały wzrost przychodów. Firma posiada w Polsce 9 oddziałów regionalnych, a także ma swoje przedstawicielstwa w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Wielkiej Brytanii oraz Szwecji. Aktualnie Grupa zatrudnia ponad 1000 pracowników.

Kontakt dla mediów:

Anna Rasińska